Més vistes

Dolç de llet en pols, Sosa

Codi 00152000-00152002
  • Marca: Sosa
  • Colección: En Polvo
  • Familia: Lácteos
Dolç de llet en pols.
Opcions
Codi: Formato:
00152000 500 g
00152002 7 kg
DOLÇ DE LLET

És una crema dolça tradicional d'Amèrica Llatina elaborada a partir de llet i sucre. Pot variar de nom segons l'origen, però la seva essència és sempre la mateixa. És coneguda com a dolç de llet a Argentina, Bolívia, Amèrica Central, Costa Rica, Cuba, Espanya, Paraguai, Puerto Rico, República Dominicana i Uruguai .
A Colòmbia i Veneçuela es coneix com Arequipe. A Mèxic com cajeta i a Xile i Equador com Manjar.

Procedència:
La seva procedència és un tant incerta i fins a la data, cap país posseeix la denominació d'origen. Encara molts dels països on es produeix s'atribueixen la seva invenció.
El 2003, el cronista argentí Víctor Ego Ducrot va manifestar que el dolç de llet es va originar a Xile, on es va utilitzar com a farciment pels alfajores i el 2008, durant el Primer Seminari de Patrimoni Agroindustrial de Mendoza, l'arquitecte argentí Patricio Boyle es va adonar que el 1620 el Col·legi de Mendoza va reportar en el seu llibre de despeses la importació de diversos flascons de «dolç de llet xilè» però encara existeixen registres del seu consum des de l'època colonial, Xile mai ha reclamat paternitat sobre el producte.
Al Brasil, es troba un relat escrit sobre la producció de dolç de llet, datat en l'estat brasiler de Minas Gerais en 1773.
A l'Argentina, es troba en el Museu Històric Nacional un relat escrit que data el descobriment del dolç de llet cap a l'any 1829 en el qual s'atribueix la invenció a un descuit d'una criada durant la preparació de la lletada (llet i sucre). Encara que aquest relat és rebatut entre altres coses perquè la beguda cremada no es converteix, per ella mateixa, en dolç de llet, doncs resulta indispensable batre constantment la llet i el sucre per obtenir la consistència cremosa i un torrat homogeni.
També existeixen relats sobre la producció de dolç de llet a Paraguai a principis del segle XIX.
Rodolfo Terragno assegura que el dolç de llet es troba en diverses cultures antigues. En l'Ayurveda, per exemple, apareix amb el nom de rabadi i es recomana per evitar malalties.

Elaboració:
El dolç de llet s'elabora generalment amb llet de vaca, sucre i essència de vainilla. Sol agregar-se una mica de bicarbonat de sodi. En alguns casos es pot incorporar crema de llet.
Depenent de la zona de producció, hi ha variacions en la recepta.
L'arequipe colombià està fet amb llet de vaca i sucre amb addició de bicarbonat de sodi; es bull fins caramel·litzar el sucre i evaporar la llet.
El dolç de llet elaborat a Argentina està fet a base de llet de vaca, sucre, chaucha de vainilla (o essència artificial de vainilla) i una mica de bicarbonat de sodi. En aquest país s'elaboren diferents varietats; El tradicional o reboster, el de 'baixes calories' (menys espès i d'un color més clar) i el gelater (especial per elaborar gelats). Aquest últim, més concentrat i amb addició d'aroma i colorant.
La cajeta mexicana està feta d'una combinació de llet de vaca i llet de cabra. Es va originar a la ciutat de Celaya (Guanajuato) i el seu nom deriva de les caixes de fusta que s'utilitzaven per empacar-lo. A Mèxic s'ha creat una extensa gamma de productes i llaminadures derivades del dolç de llet, entre les que es troben les 'hòsties de cajeta' i les 'paletes de cajeta'.
A Colòmbia, l'arequipe és un mos molt dolç i de gran sabor. En general es menja acompanyat amb llet fresca gelada.
A la Vall del Cauca (Colòmbia) s'elabora i distribueix com 'menjar blanc' en recipients fets de totuma o 'en cofrecillos' de fusta; normalment el dolç està notablement endurit, però encara cremós i cobert de sucre en pols. En general s'usa per confeccionar coques i entrepans. A Bogotà s'usa en postres com milfulls (pastissets de múltiples capes de pasta de full) i hòsties (entre dues galetes rodones, àmplies i aplanades).

Altres mètodes d'elaboració
Existeix també una forma simplificada de fer dolç de llet, a força de llet condensada. Es pren una o més llaunes de llet condensada i s'hi cou a bany Maria durant almenys dues hores. La llauna ha d'estar coberta completament amb l'aigua perquè es cuini tot el seu contingut. Quan s'obre la llauna, el contingut serà 'una espècie' de dolç de llet.

Usos:
El dolç de llet s'utilitza en postres com ametllats, cuchuflíes, gelats, pastissos o coques. També s'usa untat sobre llesques de pa sol o amb mantega, i també en canonets de dolç de llet i caramels.
A la pastisseria moderna se sol usar com a ingredient en mousse, cremes, salses i bombons entre d'altres.
Gràcies a empreses com Sosa Ingredients, que fan servir noves tecnologies de tractament dels aliments, podem trobar el dolç de llet transformat, per exemple, en una pols molt fina mitjançant un sistema d'assecat similar a la liofilització.